PirjoJokinen Pakenevan totuuden perässä itsekkin osana sitä..

Mihin maanomistus ja perintöoikeus perustuu?

  • Euroopan talousalueen kansanvalta vaiko feodalismi? Markkinataloutta vai ei?
    Euroopan talousalueen kansanvalta vaiko feodalismi? Markkinataloutta vai ei?
  • Älykäs eläin
    Älykäs eläin
  • Sopuisa eläin. Kaveria ei jätetä. Jo antiikin Kreikassakin..
    Sopuisa eläin. Kaveria ei jätetä. Jo antiikin Kreikassakin..

Olletikin käytännössä agraarikulttuuriin ja sitä ennen vaeltavat metsästäjäkeräilijät ja sitä ennen muiden kädellisten ja ihmisten yhteiset esivanhemmat, eläessään primitiivisesti villissä luonnossa ilman kummoisempaa sivistystä, luku ja kirjoitustaitoa, dokumentteja historiastaan, ilman parempaa ymmärrystään elukkoina kuseksivat reviirejään tapellen vieraiden laumojen kanssa, jotka tulivat kuseksimaan omia reviirejään.

Mikä on muuttunut ajoilta?

Eipä juuri muu kuin se luku ja kirjoitustaito. Mahdollisuus taltioida historiaa, opiskella historiaa yliopistoissa, opettaa historiaa yliopistoissa, kansanopistoissa, peruskouluissa, jopa erityisopetuksessa erityisopettajien ja kouluavustajien huolehtiessa että kaikilla on mahdollisuus päästä käsiksi sivistykseen.

Neurologian ja neuropsykologian, laajemmin koko lääketieteen, vielä laajemmin kaiken sen tieteen avulla, mitä luku- ja kirjoitustaito on mahdollistanut, mahdollistuu yleissivistyksen olemassaolo, mahdollisuus elää muutakin kuin primitiivistä tietämättömyyttä.

Sivistyneissä maissa harjoitetaan vientiä ja tuontia yli t a l o u s a l u e e n rajojen. Talousalueelle tulee ja sieltä myös lähtee ihmisiä muihin talousalueisiin. Sivistys ei edellytä sukulaisuutta asuinpaikkaa valitessa. Ei ole sivistynyttä kusta reviirejään, väittää omakseen jotakin, mistä ei ole suorittanut indeksin mukaista kauppahintaa.

Sivistys ei ole feodalismia ja oligarkiaa. 
Sivistys ei ole harvainvaltaa, jossa suuri koko tai isommat lihakset, miesten jengiytyminen, hyväveliseurat voisivat ilman vastinetta ottaa ja siirrellä ottamaansa vain siksi, että sattuvat syntymään sukuihin, joiden omistushistoria ulottuu kädellisten esivanhempien ajoille.

Me emme vieläkään elä sivistyksessä. Meiltä puuttuu yhä terve markkinatalous. Meillä on yhä markkinoita epäterveesti hallitsevaa feodalismia. Meidän on ihan turhaa osoitella sormellamme mukasivistymättömiä lajitovereitamme kun omaan telttaan, omille markkinoille kusijoita riittää ja valta on niillä eikä sivistyneistöllä.

Periaatteessa ihan kuka tahansa voi meikäläisittäin hankkia yleissivistyksen. Siihen ei tarvita nykyään erikseen koulua, ei opettajia. Ainoa mitä tarvitaan on hyvät hoksottimet, itsekriittisyyttä, halu ja tarve sivistyä ja mielellään keskustella siitä vielä muiden kanssa ettei omat sokeat pisteet vääristä käsityksiä.

..

Enemmistö suomalaisisista äänesti EU:n puolesta ja sen kautta Kreikasta tuli EU:n osavaltio. 

Aiemmin Kreikka kuin Suomikin on olleet erillisiä itsenäisiä valtioita ja rahan arvo eri EU maiden kesken on ollut epäsuhtaista. Suomalainen talous on Saksan ja Pohjoismaiden, Muidenkin suhteiden ohessa voinut hyvin maiden välisten sopimusten, teollistumisen avulla. Myös vienti aikoinaan Venäjälle, sitten NL:n ja taas Venäjän talousalueelle on kartuttanut bkt:tta ja harvaan asuttuun maahamme on myös virrannut työvoimaa, välillä täältä on lähdetty laumoittain Ruotsiin ja muutenkin liikuttu ja talous on elänyt ja voinut suht hyvin. 

Mutta se sivistys, se on täälläkin riippuvaista siitä kuka omistaa maat, kuka perii ja kuka jää ilman. Kuka saa kusta ja mihin. Millaiset lait oikeuttavat ketäkin omistamaan ja millä perusteella.

Tuleeko EU:sta sivistynyt liittovaltio, vai ajaudummeko Unionin myötä taantumaan ja taas barbaareiksi ja sisällissotaan keskenämme?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Maanomistus perustuu kaiketi isojakoon :)

Suomessa tuota maanomistukseen ja -hallintaan liittyvää luokkajakoa lieventää erikoiset jokamiehen oikeudet ja se seikka, että suuret metsä- ja maatilat ovat ainakin periaatteessa suurten ikäluokkien ja heidän jälkeläistensä muutettua kaupunkeihin asumaan pirstaloituneet yhä useamman omistukseen.

Toki esimerkiksi ylikansalliset kaivosyhtiöt haluavat ulosmitata kansallista omaisuutta työllistävyyteen ja maan kilpailukykyyn vedoten ...

Pirjo Jokinen

Paikallisesti Suomessa, joo..
Täällähän vaelsi pitkään pelkkiä hylkeenpyytäjiä ja kalastajia edellisen jääkauden aikana Aasiasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Beringinsalmi :n kautta Amerikan mantereelle, jonne myöhemmin purjehti Eurooppalaisia rikollisia joita oli karkotettu ja luulessaan saapuneensa Intiaan, alkoivat nimittää alkuperäisväestöä intiaaneiksi ryöstellen sitten maita aseellisen ylivoimansa avulla kun lisää porukkaa änkesi kaikkialta ja ryysis vaan jatkuu kun uskonnolliset tahot aivopesee lahkolaisiaan estäen ehkäisyn, abortit kuin myös seksistä pidättäytymismahdollisuudet naisilta vedoten pimeisiin aviovelvollisuuksiin, joista vouhottavat kiimaiset kollit..

Mutta se siitä..

Maatilojen koko on päinvastoin vähentynyt, tilakoot ovat lisääntyneet.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Beringinsalmi

Myös pieniä yksityisomistuksessa olevia perintömetsiä ostellaan vakavaraisille säätiöille ja maanomistajille, noille maa ja metsätiloillekkin.

Kun sain lapseni aikuiseksi ja omilleen, kävin asustelemassa ja duunaileamssa täälläkin http://www.lihasula.fi/ Tuolla n.2.5v elelin

Säätiö omistaa paljolti lähialueiden metsät.
Onneksi Lihasulaan on myös saatu sen alkuperäisen idean mukaisesti maa- ja metsätalouskoulutusta, joka oli jonkinaikaa pois. En ihan tarkkaan tiedä toimiiko http://www.ahlman.fi/ammattiopisto tuolla millaisella kontekstilla, mutta hyvä kun toimii. :)

Rakennuksia alettiin peruskorjata silloin kun muutin pois tuolta löydettyäni itselleni sopivan Osuuskunnan, jossa opin taas paljon uutta. :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yleismaailmallisesti tuo maan hallinnan ja omaisuuksien kasaantuminen näkyy ja ilmenee myös koulutuksen (sivistyksenkin) epätasa-arvoisena jakaumana, Köyhillä ei ole varaa eikä mahdollisuuksia kouluttautua ja erityisestihän tyttöjen kouluttautumisasteen mataluuden on todettu pitävän yllä eriarvoisuutta ja tiettyä takapajuisuutta kehittyvissä maissa.

Suomessa peruskoulu tasaa edelleenkin opinportaita, ainakin periaatetasolla. Itse aloitin koulunkäynnin kansakouluaikaan ja silloin vielä vanhempien asema ja varallisuus ratkaisivat suuresti lasten jatkokoulutusmahdollisuudet - harva köyhän perheen lapsi pääsi oppikouluun, jollei ollut poikkeuksellisen lahjakas ...

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #3

Juup.. minäkin olen varttunut nykyistä takapajuisemmassa feodalismissa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Aikoinaan suomalainen tutkimusmatkailija keskusteli maanomistuksesta paimentolaisen kanssa kaukoidässä. Paimen ei ymmärtänyt maanomistusta, kunnes sitten kysyi,, ostatko palan tuosta kuusta jos hän myy?

Jyrki Paldán

Sivistys, tieto ja kommunikointi ovat täysin yhdentekeviä niin kauon kun ihminen yksilönä on alitajuisten ja tiedostamattomien prosessien orja. Selviytyminen ja lisääntyminen ohjaavat alitajuisesti professoria ihan yhtä paljon kuin vapaa-aikansa tosi-tv:n parissa viettävää peltiseppääkin. Täysin ilman noiden primitiivisten vaistojen ohjailua meillä tuskin olisi minkäänlaista markkinataloutta.

Pirjo Jokinen

No no no.. Älä unohda kekseliään ihmisen kykyä perhesuunnitteluun, ehkäisyyn ja aborttiin. Inseminaatiokin on mahdollista.

On myös monia lääkkeitä, joilla voidaan saada aikaiseksi väliaikista impotenssia, yms. Ei sitä enää viettien orjia ole muut kuin alle 70 äo:lla siittävät sonnit joita löytyy Pölhökustaa-lahkoista.

Ei pidä myöskään unohtaa vanhemmuutta. Ei ihminen jätä jälkikasvuaan oman onnensa varaan. Ihmislapsen lapsuus kestää 18v. Usein vanhemmat, isovanhemmat ja muukin suku tukee läpi elämän tai kunnes vuoro vaihtuu.

Sitten ihan oma lukunsa laajemmat yhteiskunnat. Klaanikulttuuri hiipuu kun ihmiset on persoja hyvinvoinnille.

Lis.
Tarkoitan siis sitä että sivistystäkin on ja kun evoluutio muuttaa ihmisitäkin, voimme olla joskus sivistyneempiä. Päinvastoinkin voi käydä, eihän sitä tiedä.

Jyrki Paldán

Olemme nyt hieman eri aaltopituudella.

Viettien orjana olemisella en tarkoittanut että yksinkertaisesti juoksisi kuin siitosori laitumella 24/7, vaan yksinkertaisesti että etsii onnellisuuttaan tunteiden - hyvän olon - avulla. Kaikki tunteet mitä tunnemme ovat kuin ihmisen "ohjelmointi". Niiden on tarkoitus kontrolloida miten käyttäydymme. Ne ovat kemikaalisia reaktioita, jotka erinäiset aistihavainnot laukaisevat mahdollistaen reagoimisen, selviytymisen ja lisääntymisen kannalta, järkevästi ja tehokkaasti myös tilanteisiin, joita emme tietoisesti ymmärrä. Esimerkiksi mainitsemasi ehkäisy estää konkreettisen lisääntymisen, mutta tunnepuoleemme se ei juurikaan vaikuta. Himoamme silti seksiä ja harrastamme sitä ehkäistynä saaden tyydytyksen. Tietoisesti ymmärrämme että sillä ei ole lisääntymisen kanssa yhtikäs mitään tekemistä, mutta alitajuntamme ei sitä ymmärrä. Aivomme palkitsevat meitä aistinautinnoilla lisääntymisen kannalta toivottavasta käytöksestä ja saavat meidät himoamaan lisää.

Myös lapsista huolehtiminen on "koodattu" meihin tunteiden avulla. Ilman tuota koodausta ensimmäisen ihmisen(ja kaikkien, joille kasvatusta ei opeteta perinpohjin) olisi täytynyt ensin kokeilla ja tietoisesti oppia että lapsi kuolee ilman huolenpitoa, ja kasvaa kieroon ilman läheisyyttä. Koska empatiakykymme ja hoivaviettimme on koodattu tunnepuolen avulla päähämme, käyttäydymme (ainakin omia) lapsiamme kohtaan empaattisesti ja hoivallisesti täysin ilman tietoista prosessia asiasta. Kuten huomaat, tuokin on kuitenkin lähtökohdiltaan samanlainen "orjuuttava" ominaisuus kuin esim. seksuaaliviettikin. Lapsista huolehtiminen on siis olennainen osa viettiensä orjana olemista.

Markkinatalous, kilpailu, sodat ja hyvinvoinnin tavoittelu toimivat ihan samalla periaatteella. Tunteemme palkitsevat meitä onnistumisesta, omistamisesta ja siitä että kuvittelemme itsemme muita paremmaksi. Ilman tunteiden alitajuista "orjuuttavaa" vaikutusta emme välittäisi kilpailusta tai materian omistamista fysiologisten perustarpeiden tyydyttämistä enempää, koska siinä ei ole puhtaasti tietoisesti ajateltuna mitään järkeä. Aistinautintojen orjuuttavasta vaikutuksesta aiheutuva, rationaalisesti ajateltuna turha, kilpailu saa meidät pudottamaan atomipommeja siviilikaupunkeihin. Samoin se saa myös meidät tappamaan kymmeniä miljoonia ihmisiä täysin turhaan nälkään vuosittain. Lisääntymisvietti saa meidät lisääntymään enemmän kuin planeetan kantokyky sallii, vaikka rationaalisesti se on täysin itsetuhoista(ja me kykenemme jo ymmärtämään sen.

En väitä että täysin puhdas rationaalisuus olisi jotenkin tavoiteltava tila. Ihmiselämä ilman minkäänlaisten nautintojen vaikutusta olisi todennäköisesti hyvin tyhjää, eikä koko ihmiselämässä täysin rationaalisesti ajateltuna ole oikeastaan mitään järkeä. Yritän vain argumentoida miksi kokonaiskuvan kannalta äärimmäisen tuhoisiin yhteiskuntajärjestelyihin(kuten esim. maaomistukseen, perintöoikeuteen, kasinokapitalismiin ja sotiin) päädytään. Kaikki johtaa juurensa siihen että ohjaudumme pääosin tunteella, emme järjellä. Mikään määrä rationaalista sivistystä tai tietoa ei tule muuttamaan sitä.

Käsitykseni asiasta on omaksuttu osittain sosiaalipsykologiasta, osittain evoluutiopsykologiasta ja osittain buddhalaisesta filosofiasta. Suuren osan olen varmasti myös temmannut itse ihan tuulesta ja kaikilla psykologian osa-alueilla tietämykseni on tavallisen itse-oppineen tallaajan tasolla. En siis väitä että ymmärtäisin ihmispsykologiaa edes kohtalaisesti, tai että olisin tässäkään asiassa täysin oikeassa. Haluan vain kuluttaa aikaani, jakaa näkemystäni ja osittain haastaa sitä.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #9

Mutku..

"Koska empatiakykymme ja hoivaviettimme on koodattu tunnepuolen avulla päähämme, käyttäydymme (ainakin omia) lapsiamme kohtaan empaattisesti ja hoivallisesti täysin ilman tietoista prosessia asiasta. Kuten huomaat, tuokin on kuitenkin lähtökohdiltaan samanlainen "orjuuttava" ominaisuus kuin esim. seksuaaliviettikin. "

-Olen itse etuoikeutettu, saan elää tavallaan aitiopaikalla omassa kehossani. Elin 45v. aivan erilaisella ihmiskäsityksellä kuin mikä on muovautunut sen jälkeen kun minut tutkittiin neuropsykologin, neurologin, psykiatrin ja vielä psykoterapeutin toimesta. Sain asperger-diagnoosin. Moni ikäiseni, tiedän, on vertaiseni ilman diagnoosia tai sitten on jotakin muuta oireistoa.

Ei ole ketään tervettä. Täydellinen mielenterveys on uskonnollinen harha. Tietyntyyppiset ihmiset eri aikakausina nostavat pramille erityyppisiä henkilöitä. Kaikki eivät ole edellä kuvattuja, narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä.

Ihminen on ihminen, ei mikään rukoilijasirkka, ei leijona, ei mikään muukaan laji. Vaikka muistutamme geneettisesti simpansseja ja naimme kuin ponopot, eivät sentään kaikki niin tee.

Se on paljolti vain vallitsevaa laumakulttuuria. Massat seuraa kullosiakin johtajiaan matkien.

Tänäpäivänä on internet. Nuoret ympäri planeettaa tuijottaa näyttöpäätteitä silmät tapillaan ja nuoret, heidät on niin helppoa saada uskomaan mitä milloinkin. Pornoa, jössis, sitä pölähtää jatkuvasti tyrkkynä kun etsii netistä tietoa. Eilen tarvitsin kuvamateriaalia, kirjoitin kuvahakuun "porho" ja eikös sillä lätyt viuhuneet. Sex and drags and rocken rolls.. Rahaa, valtaa = seksiä.

Mutta kun se onkin vaan se miesten maailma.

Naisillahan se on ollut: Seksiä, valtaa = rahaa.

Mikä nautinto se naiselle on, että parin vuoden hormoonihurmoksen jälkeen alkaa tahtotila hampaita kiristellen kun häntäheikki alkaa vilkuilla muualle, siihen on tehty jo lapsi ja otettu asuntolainaakin onnellisena ja tietämättömänä siitä mitä tuleman pitää..

Miehet on niiiiiin nähty ja naisetkin osaa puhua, lukea ja kirjoittaa. Myös keskenään.

Ainoa keino kapitalismin, oligarkian ja feodalismin tiellä on saada naiset kuriin väkivalloin. Ja se puolestaan ei kivaa sitten miehillekkään, ei etenkään lapsille.

Tasa-arvossa lapsista kasvaa luovia.
Kun äidit voi hyvin, lapsetkin voi ja lapsesta voi varttua hyvinvoiva silloinkin kun hän on "erilainen". Kaikkihan ovat jollakinlailla erilaisia. Edes identtiseksi sanotut kaksoset eivät ole toistensa klooneja.

Ihmiselle lajityypillinen käyttäytyminen on inhimillistä, ei sitä yleiseläimellistä, johon valitettavasti moni vetoaa ikäänkuin unohtaen sen että ihmismiehillä ei ole samoja etuoikeuksia enää kuin vaikka leijonauroksilla, jotka loikoilevat loitommalla odotellen kun naaraat saalistaa, tuo eväät ja sitten se karvaröyhelöuros hyökkää hotkimaan ensimmäisenä ja tappaa vielä muiden urosten jälkeläiset emon nenän edessä päästäkseen hässimään omansa tilalle.

Ihmislapsen lapsuus kestää ~18v. ja nuorille aikuisille on laumassa oma hierarkinen asemansa. Kuta enemmän vanhoja mummoja kuunnellaan laumassa, sitä paremmin lauma voi.

Ikävää tietenkin se että heikompien ehdoilla mennään ja narsistit on se heikoin lenkki inhimillisesti, se josta ketju sitten murtuu.

Se mitä yleisesti pidetään vahvuutena, näyttäytyykin järjen valossa kaikista surkeimpana. Mutta, kun siitä voidaan puhua ja sitäkin voidaan tutkia p u o l u e e t t o m a s t i, kyllä se siittä..

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #11

Olen suurimmasta osasta tuota asiaa samaa mieltä, mutta en näe miten se liittyy omaan viestiini. Ne laumahierarkiatkin ovat useimmiten alitajuisesti ja tunteiden pohjalta ohjattu, "ohjelmointi", jonka tarkoituksena on avittaa ihmistä selviytymään rajoitetun yhteistyön avulla muodostamalla tehokkaita yhteisöjä.

En myöskään näe asiassa mitään eroa sukupuolten välillä. Pidän hyvin todennäköisenä että koodaus eroaa sukupuolten välillä hyvin radikaalisti, mutta se ei silti poista sitä faktaa että sama mekanismi(alitajuiset prosessit ja tunteet) ovat kummallakin sukupuolella se voimakkain käytöstä ohjaava tekijä. Kukapa ei haluaisi tehdä mikä tuntuu hyvältä tai tavoittelisi hyvään oloon pohjautuvaa onnellisuutta?

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #12

Mihin perustuu kaikki vaistonvarainen pykimys osuuskuntatoimintaan, osakeyhtiöihin, yhteisöllisyyteen, yhteiskuntiin, siihen ettei kukaan viisas sitten loppujenlopuksi tahdokkaan yksin ottaa vastuuta vaikka perisi triljoonaomaisuuksia, maita ja mettiä?

Täytyy olla jotenkin tyhmä jos tavoittelee enemmän vastuuta kuin mitä kykenee kantamaan.

Semmosia kiukuttelevia tikkunekkupoikia kuin Björn Wahlroos ökykartanoineen on aika vähän. Toki molemmissa ääripäissä on omat pölvästinsä, niin köyhissä kuin rikkaissa, mutta niitä ei lasketa kun puhutaan tolkuissaan olevista, joilla on viettitoiminnot balanssissa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vastaus kysymyksesi "Mihin maanomistus ja perintöoikeus perustuu?" on helppo saada. Lue vaikkapa Karl Marxin Pääoma ja valaistu.

Pirjo Jokinen

Lisäarvo, joo, mutta miks toiset ihmiset kahmii sen itselleen häikäilemättä ja miks on sitten "Jeesuksia", jotka antaa toisenkin ihokkaansa?

Marx ei ottanut huomioon ihmisten erillaisuutta.
Hän eli omana aikanaan sääty-yhteiskunnassa. Teollisuus oli vasta alussa. Hänellä ei ollut käsitystä meikäläisestä hyvinvoinnista, sellaisesta infrasta jollaiseen on ylletty Pohjoiseuroopassa.

Neuropsykologia on kehittynyt huimasti 1800-luvulta Marxin ajoilta. Marx on enää vain yhteiskuntafilosofi edeltäjiensä jatkumossa, oikealla tiellä mutta olosuhteidensa "uhri".

Parempia hänen teoriansa kuitenkin ovat kuin niitten lukemattomien nykyjuppien, ties mitä pikkuekonomisteja ovatkaan, jotka ovat lukeneet Popperin keskenjääneen Marx-kritiikin, noukkineet rusinat pullasta ja väittävät nykyään että ilkeys on luonnonvalintaa, ahneus on luonnonvalintaa, itsekkyys on luonnonvalintaa..

Mikä tahansa ilmiö voidaan pelkistää luonnonvalinnaksi, mutta mitä sitten?

Lis.
"Popperilaiset" toistelee sananlaskuja "munakasta ei voi tehdä munia rikkomatta" tai "kaikki mikä menee ylös, tulee alas", sehän pätee myös kapitalismiin yhtäläillä kuin mihin tahansa muuhun. Kapitalismi on samaa kuin kommunismi, yksipuoluejärjestelmänä. Puhtaassa kapitalismissa ei ole valtiota, kaikki on yksityisomistuksessa ja lopulta on vain monopolioligarkia, ja se päättyy massiiviseen konkurssiin, muttakun..

Ihmiset ei seiso tumput suorana odottamassa näitä ihmeitä.
Kapitalismista ovat innostuneet nuoret, jotka ovat nousukkaita tai nouskkaiden lapsia, joukossa joitain seniileitä, mutta ei se ole mikään sampo sekään.

Toimituksen poiminnat